DREPT DIPLOMATIC SI CONSULAR PDF

Drept diplomatic și consular by Alexandru Burian. Drept diplomatic și consular. by Alexandru Burian; Asociația de Drept Internațional din Republica Moldova. Curs 1 Drept Diplomatic si Consular Bibliografie orientativa – Ion Anghel: Dreptul diplomatic si dreptul consular (editura univ. juridic, Buc. Drept Diplomatic Si Consular (Timofte Claudia Simona,OrADEA ) – Download as PDF File .pdf) or read online.

Author: Nale Akinocage
Country: Reunion
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 7 October 2007
Pages: 98
PDF File Size: 12.67 Mb
ePub File Size: 5.96 Mb
ISBN: 429-7-36178-264-6
Downloads: 87967
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mataur

Ministerul Afacerilor Externe reprezinta organul de specialitate prin intermediul caruia se realizeaza politica externa a unui stat.

Reprezinta o situatie fonsular care agentul diplomatic o are in raport cu jurisdictia statului acreditar si care e echivalenta cu imunitatea. Cererea de agrement poate fi trimisa fie prin intermediul ultimului sef de misiune sau prin intermediul insarcinatului cu afaceri ad-interim.

Poate negocia si incheia acorduri internationale, asigura punerea in aplicare a politicii externe a statului, aproba mandate pentru negocieri, pentru participare la conferinte.

Are precadere seful de misiune care si-a prezentat scrisorile de acreditare la o data anterioara. Gradele diplomatice si consulare: Daca nu exista membrii ai personalului diplomatic, care sa tina locul sefului de misiune pe perioada absenteiacestuia, este numit un membru al personalului administrativ care se numeste gerant dgept afacerilor administrative curente.

In cadrul diplomatiei multilaterale, aceste misiuni au functii diferite nu au functii consulareprocedura de numire este diferita si nu necesita obligatoriu si agrementul. Numirea se face printr-o notificare oficiala diplokatic oficialasi raspunsul conular primeste printr-o nota de raspuns. Sefii de misiune au ordine de precadere in statul acreditar dupa seful statului, dupa primul ministru, dupa ministrul afacerilor externe, dret presedintii camerelor Parlamentului, dupa Presedintele Curtii Supreme de Justitie, dar inainte de ceilalti ministrii.

Sediul unui oficiu consulare este stabilit prin acordul celor 2 parti. A 3-a categorie, insarcinatii cu afaceri care sunt acreditati pe langa ministrii afacerilor externe.

Statul acreditant nu poate folosi misiunile diplomatice sau localurile misiunii diplomatice in mod incompatibil.

Curs 1 Drept Diplomatic Si Consular

Acestia nu sunt angajati erept statului acreditant. Cauzele incetarii pot fi diverse: Structura si Organizarea Misiunii Diplomatice Structura si organizarea unei misiuni diplomatice este stabilita de ordinea juridica interna a statului acreditant si depinde de mai multi factori: Personalul diplomatic al misiunii: Sefii de misiune diplomatica nu au nevoie de regula de depline puteri.

  CHERNARUS MAP PDF

Numirea sefului interimar de misiune trebuie notificata ministerului afacerilor externe din statul acreditar.

Atat cei rang 1 cat si cei de rang 2 sunt acreditati pe langa sefii de stat. In functie de caracterul misiunii, pot fi titulari sau interimari. Drept Diplomatic Si Consular Documents.

Acreditarea reprezinta procedura speciala prin care se reglementeaza afirmarea. Presedintele poate incheia diploamtic internationale, nu are nevoie de depline puteri, poate declara razboi, incheia deept, are atributii cu privire la numirea, rechemarea si primirea ambasadorilor, de asemenea, prewsedintele are competenta generala de reprezentare in domeniul relatiilor internationale, si poate angaja statul in mod unilateral, inclusiv prin declaratii politice.

Negocierile oficioase preced negocierile oficiale. De regula, misiunea diplomatica reprezinta forma generica pentru desemnarea organului de stat permanent insarcinat cu intretinerea de relatii diplomatice cu alt stat.

Agrementul reprezinta procedura prin care un stat solicita confirmarea altui stat ca persoana aleasa de el pentru a indeplini functia de sef al misiunii diplomatice este o persoana agreata personna grataimpreuna cu raspunsul prin care se da asentimentul la solicitarea statului trimitator sau acreditant. Ambasadorii se mai numesc extraordinari au precadere fata de ceilalti membrii ai misiunilor diplomatice si plenipotentiari au depline puteri. De regula, functioneaza principiul paritatii.

Decanul este seful de misiune diplkmatic cea mai mare vechime la post sau, in cazul in care exista, nuntiul apostolic. Consilierii diplomatici au precadere fata de secretarii 1, care au precadere fata 2, fata de 3 si mai departe fata de atasatii diplomatici.

Efectele ruperii relatiilor diplomatice: Au personalitate juridicainternationala statele, Organizatiile Internationale, Miscarile de Eliberare Nationala, popoarele etc.

Formats and Editions of Drept diplomatic și consular []

Functia de observare si informare: Circumscriptia consulara beneficiaza de exclusivitate in sensul ca agentii ciplomatic consular respectiv nu pot intreprinde acte in afara circumscriptiei respective. Organ drepg stat insarcinat sa desfasoare relatiile externe ale statului respectiv 3. In cazul atasatului militar, este posibil ca numirea sa includa si aprobarea statului acreditar. Sectia economica si comerciala: Statele au obligatia generala de a incheia relatiile diplomatice Incetarea relatiilor diplomatice are loc prin: Sfera de aplicare a inviolabilitatii: Guvernul poate, de asemenea, reprezenta statul in relatiile internationale.

  2001 CHEVY BLAZER OWNERS MANUAL PDF

Dreptul diplomatic si consular – Ion M. Anghel – Google Books

Personalul consular este alcatuit din functionari consulari seful postului consular consul general dar si consul sau viceconsul – agenti consulari si angajati consulari persoane care se ocupa cu atributii cu caracter tehnic si administrativmembrii personalului de serviciu persoane insarcinate cu atributii cu caracter gospodaresc. Prezentarea scrisorilor de acreditare se face intr-o ceremonie oficiala, data prezentarii fiind stabilita dinainte.

Acest acord cuprinde consimtamantul mutual al celor consulad state. Poate fi trimisa prin intermediul MAE care o trimite ambasadei sau misiunii diplomatice din capitala sa. Efectele agrementului, pe de o parte, persoana respectiva devine personna grata si se deschide posibilitatea desfasurarii celeilalte etape, acreditarea.

De regula recunoasterea reciproca si stabilirea relatiilor diplomatice se stabilesc simultan. Published on Jul View Download 0.

Categorii de misiuni diplomatice: Pentru transformarea unei misiuni diplomatice este necesar un acord de vointa si modificarea trebuie reflectata in scrisorile de acreditare. Seful de misiune este superior ierarhic fata de ceilalti membrii ai misiunii diplomatice si are prerogative speciale in materie de coordonare, disciplinara, administrativa si cu privire la indrumarea generala a activitatii misiunii.

Numirea acestuia se face la fel ca numirea oricarui alt membru al misiunii diplomatice. Primul-ministru, in calitate de sef al Guvernului, asigura reprezentarea acestuia la incheierea unor acorduri internationale. Ca urmare a prezentarii scrisorilor de acreditare, seful de misiune dobandeste calitate oficiala si pana la prezentarea scrisorilor de acreditare, prezenta sa in statul acreditar are caracter privat.

Sefii de misiune primesc rangul dupa data si ora la care si-au asumat functiile, functionand criteriul vechimii.